Lysakerfjorden brettseilerklubb- litt historikk.

En artikkel av Ole-Jakob Schjerven

 

Brettseilingen kom til landet på slutten av 70 tallet, og ble til å begynne med organisert i de tradisjonelle båtseilerforeninger. Brettseiling ble ikke tatt inn i det gode selskap og vi følte behovet for en ren brettseilerforening.

Lysakerfjorden Seilforening ble startet som landets første brettseilerklubb 6 april 1981 av brettseilere fra flere seilforeninger (vi fikk ikke lov av Norges Seilforbund til å kalle oss brettseilerforening!). Samme år arrangerte vi det første NM i Windsurferklassen med over 50 deltagere. Klubben fikk plass på Sollerudstranda med parkeringsplass, og satte opp brettstativer og oppslagstavle. Vi fikk følgebåt fordi ”alle” seilte regatta og vi arrangerte klubbregattaer hver tirsdag fra første år. Windsurferbrettet var en tung polytelenfjøl med teakbom på 2,6m og 6,5 m seil uten spiler. Senere kom” div.2 fortrengerbrett ” som hadde et rundt skrog og båtbaug. Veldig krevende å seile, men raskt i lite vind og god på kryssen, men et helvete på lens! Div.2 ble olympisk klasse. Så i 80 årene fikk vi de flate brettene, både langbrett og kortere brett til hardvindsseiling og slalom. Disse ble til ”funklassen”. 

getImage3

Først var bare div.2 og Mistral godkjent som regattaklasser, men vi så behovet for en åpen klasse som omfattet alle langbrett slik at alle som ville kunne seile regatta. Ole-Jakob utarbeidet derfor forslag til en ny klasse Div.1a og fikk målereglene godkjent av seilforbundet i 1985. Sverige adopterte klassen, senere Danmark, Finland og England. Denne klassen ble noe senere til den internasjonale Raceboard klassen.

Både brett og rigg utviklet seg raskt: Seilene fikk gjennomgående spiler og aluminium master og bommer ble introdusert. Brettene ble laget mer og mer av epoxy og ble lettere og stivere. Masteskinne kom på langbrettene. Senere på 90 tallet ble karbon og kevlar benyttet i brett og rigg, noe som vi kan se resultatet av i dag hvor brettseiler rigger er avanserte konstruksjoner i forhold til mange båtklasser. Brettseilingen satte fart i seil utviklingen også for båter, særlig flerskrogsbåter.

Brettseiling ble ”folkesport” og ”alle” kjørte rundt med seilbrett på taket. I 1985 beregnet bransjen at det totalt var 40000 seilbrett i landet!

I 1987 ble Norsk Brettseilerklubb dannet etter initiativ fra Ole-Jakob. De tidligere klasseklubbene Div.2, Div.1a, Mistral og Norsk funliga forhandlet seg frem til en felles klasseklubb som ble godkjent av seilforbundet. Lysakerfjorden spilte en viktig rolle i etableringen og utviklingen av NBK, og hadde gjennom flere år representanter i styret fra Raceboardklassen . Det ble etablert eget lønnet sekretariat hos bladet Fun Sport ,og arrangert egne Norges Cup seilaser i alle klasser. Deltagelsen var så stor at man måtte arrangere 4 landsdelscuper . På sitt største i 1992 hadde NBK over 800 medlemmer! Bare i 1992 ble det registrert 200 nye medlemmer. Alle disse seilte en eller annen form for regatta, og fra 79 til 85 hadde Norge 8 verdensmestere.

Lysakerfjorden Brettseilerklubb (ja, vi fikk endelig lov til å kalle oss det) vokste og var sammen med Sola brettseilerklubb den største klubben ,med særlig vekt på Raceboardseiling.

Da vi fikk sjansen, flyttet vi fra Sollerud til Rolfsbukta for å få bedre adgang til vind og rom sjø. Dette var mulig p.g.a. en avtale med Luftfartsverket i 88 som ga oss tillatelse til å etablere oss med parkering og containere til oppbevaring av utstyr. Da flyplassen ble nedlagt startet kampen for å bli på Rolfsbukta. Flere krefter har arbeidet for å få oss vekk, eller svekke våre muligheter til å drive klubben. Denne kampen forgår enda ,nå har vi vært med i 3 reguleringsplaner fra 2005. Mot mange odds har vi greid å få bli, og håper nå at vi kan få bygget et klubbanlegg med oppbevaring av utstyr og ikke minst garderobemuligheter slik at vi slipper å skifte og låse utstyr i bilen mens vi seiler.

Etter en nedgang i interessen for brettseiling på slutten av 90 årene, hvor det bare var vår klubb som hadde aktiviteter, har interessen tatt seg opp og har nå i 2009/2010 ca 250 medlemmer, og det ser ut til at flere kommer til. I tillegg har andre også merket en økende interesse for brettseiling. Det er gledelig å se tilgangen på nye medlemmer, både tidligere seilere som er blitt ”voksne” og unge nybegynnere. Når vi nå får en organisert nybegynneropplæring i tillegg til tirsdagstrening, er vi et senter for alle former brettseiling i indre Oslofjord.