1988, Flytting til Rolfstangen

De første containerne på plass på Rolfstangen.

Byggeplaner på Sollerud skapte usikkerhet rundt fremtidig tilgang til stranda. På Rolfstangen lå en bukt uten bebyggelse, med nok plass og gode tilgangsmuligheter med vei.

Området ble leid av Luftfartsverket, for 1200 kroner i året.

Løsningen på lokaler ble brukte containere. Disse ble innkjøpt suksessivt fra 1988 og brennlakkert for å hindre rust. Kostnadene varierte, med et snitt rundt 20- 30.000 kroner per container, noe som raskt ble inntjent gjennom utleie av brettplasser.

Rolfstangen var et av landemerkene for regattabanene fra Sollerud.

Etter hvert ble 13 containere anskaffet, hvorav én (container A) var forbeholdt lagring av regattautstyr og grill (pølser ble grillet etter alle regattaer). Etter at strøm ble installert i 1996, fikk container A også kjøleskap og vannkoker.
De øvrige containerne ble innredet med 5 - 6 hyller i høyden pr langside. En lengde ga plass til to brett, tilsvarende et maks antall brettplasser på rundt 250.

Etter nedlegging av Fornebu flyplass i 1998 ble området bak klubben omregulert til boliger. Intens lobbyvirksomhet sikret klubbens tilstedeværelse, men rekken av containere mot sør medførte konflikt med de nye naboene, som var foresvevet havutsikt av utbygger.

Utstyret ble oppbevart liggende. Plassene ble fordelt etter type brett, da de lengre kjølbrettene ikke alltid passet på samme hyllelengde.

Nye boligblokker skimtes bak containerrekka ved KM i 2007.

Containerne mot sør ble flyttet og terrenget tilrettelagt for plen i 2012.

For å dempe motsetningene med naboene innførte klubben restriksjoner på kjøring og parkering, det ble montert stativ til beboeres kajakker og containerne mot sør ble forskjøvet, alt på dugnad.

Området ble belagt med plen og holdt ryddig gjennom dugnader og fra 2016 ble parkeringsmulighetene fjernet.

Parkeringsmulighetene på dugnaden i 2015 ble fjernet helt fra 2016.

På 90-tallet stagnerte interessen for vindsurfing, særlig med kjøl. LBK arrangerte sitt siste Norgesmesterskap i Raceboard i 1992, men senere regatta-aktiviteter som kretsmesterskap, «Lysaker’n» og de ukentlige klubbregattaene/cup fortsatte. Klubbens medlemmer var aktive også innen grenene Fun, Slalåm og Formula.

Budstikka med oppslag fra NM i 1992.

Ved det siste NM LBK arrangerte i 1992 var klasseinndelingen for kjølbrett forenklet til «Raceboard». 28 deltok i herreklassen og 3 i hhv dame, junior og very superior old boys-klassen (>40 år). Klasser med færre enn 10 deltakere var ikke tellende etter regelverket og disse fikk kun «deltagerpremie».

Klubb-logo fra 1984, med endelig navn fra 1990.

I 1984 vant Ole-Jakob Schjerven konkurransen om ny klubb-logo og i 1990 ble klubbnavnet endret til Lysakerfjorden Brettseilerklubb. Logoen ble stående til nytt klubbhus reiste seg, i 2018.

Ansvarlig for tekst: Glenny Cecilie Alfsen